08/07/2019

Народна опсерваторија

kurs astronomije

Ноћна посматрања небеских тела телескопом
Сваког петка и суботе, када је ведра ноћ, није сувише хладно и има објеката доступних посматрању, посетиоцима су доступни телескопи ради демонстрационих посматрања небеских тела.

За ноћна посматрања, на тераси Опсерваторије користе се два телескопа – стационирани рефрактор Цајс (Zeiss) 110/2040 mm, и преносни Клевцовљев рефлектор ТАЛ 200 K (200/2000 mm). Ноћна посматрања праћена су објашњењима сарадника Опсерваторије, а цена једне ноћне улазнице је 100 динара (за децу до седам година старости 50 динара).

Поред два поменута инструмента, Друштво поседује још низ других телескопа (пречника објектива између 6 cm и 33 cm) који се користе у специјалним приликама, као што су посматрачки излети ван Београда или Летња школа астрономије.


Панорамско посматрање града и околине
На тераси Народне опсерваторије постављен је и мали панорамски телескоп за посматрање града и околине (ово је једно од најлепших места у Београду за телескопско разгледање града). Цена улазнице за овакво разгледање је 50 динара (за децу до седам година старости улаз је бесплатан).


Радно време Народне опсерваторије
уторак, среда и четвртак: 9-16 часова
петак и субота: 15-22 часа