08/07/2019

Планетаријум

Звездани биоскоп за појединачне посете
Сваке суботе, од 1. априла до 31. октобра, са почетком у 19h и са трајањем од непуног сата, одржава се планетаријумска пројекција. У оквиру пројекције посетиоци се упознају са сазвежђима, кретањем небеске сфере, изгледом неба на различитим географским ширинама, са свемиром од његовог настанка до нашег времена и објектима који га настањују. Цена улазнице је 250 динара; за децу до седам година старости 100 динара. Чланови Астрономског друштва „Руђер Бошковић” имају бесплатан улаз. За све посетиоце је обавезна претходна резервација места, преко електронске адресе adrb@adrb.org или путем телефона (011)30-32-133 (уторком, средом и четвртком 9h–16h, а петком и суботом 15h–22h).


Звездани биоскоп за групне посете
Планетаријумске пројекције за групне посете организују се за било који дан у години и за било које време, у договору са групом. Група мора да броји минимално 30, а максимално 70 особа. Тема и ниво излагања пројекције усклађени су са узрастом публике. Цена улазнице је 250 динара; вође група – наставници имају бесплатан улаз. Ове пројекције се организују за све узрасте, почевши од предшколског. За организацију посете потребно је обратити нам се на е-mail адресу adrb@adrb.org или телефонски на број (011)30-32-133 (телефон је у функцији уторком, средом и четвртком од 9h до 16h, а петком и суботом од 15h до 22h).


Курс астрономије за почетнике
Предавања у оквиру курса за почетнике намењена су свим заинтересованима старијим од десет година, без обзира на образовање. У два дела (на јесен и на пролеће), са укупно нешто више од 30 предавања, систематски представљамо слушаоцима (уз планетаријумске и video beam пројекције) астрономију од А до Ш – Земљу, друге планете, Сунце, друге звезде, Млечни пут, друге галаксије… све од Великог праска до данас. Похађање Курса је бесплатно и не захтева претходно пријављивање.


Београдски астрономски викенд
Сваке године, почевши од 1983, средином јуна месеца, обично једног петка и суботе, одржава се низ од десетак тематски различитих предавања са занимљивом астрономском тематиком. Предавачи су углавном астрономи, што професионалци што аматери. У оквиру ове манифестације традиционално се организује посета Астрономској опсерваторији на Звездари, када љубитељи астрономије имају прилику да упознају једину истраживачку институцију овог типа код нас – њену историју и садашњу активност, као и старе инструменте којима су некада вршена посматрања. Ова манифестациј је бесплатна.


Летњи астрономски сусрети
Сваке године, почевши од 1998, обично у августу, током пар викенда, одржава се овај циклус предавања посвећен једној одређеној астрономској теми. Циклус обично садржи четири до шест предавања. И ова манифестација је бесплатна и отворена за све заљубљенике у астрономију.